Publicat de: Topala Filaret | ianuarie 28, 2010

Traian Basescu:Nimeni nu ne poate convinge că avem alt sânge decât voi

Şeful statului le-a vorbit studenţilor Universităţii Bogdan Petriceicu-Haşdeu din Cahul despre necesitatea ca Republica Moldova să se apropie de UE, despre reforma în Educaţie şi despre proiectele comune pe care cele două ţări în care pot colabora. Nu a evitat să le ofere şi câteva lecţii pentru reuşită. Iar „profesorul” Băsescu a primit şi întrebări de la studenţi.


„Am venit cu multă bucurie la Universitate pentru că mi se pare că din punct de vedere al simbolisticii, al întâlnirii cu tinerii mi se pare un lucru esenţial. Cea mai mare parte a deciziilor noastre au în vedere tânăra generaţie, căreia vrem să îi dăm aceeaşi şansă cu a tinerilor români, a tinerilor europeni. Anul viitor sperăm să ajungem la cifra de 5.000 de locuri pentru studenţii moldoveni susţinute de statul român. În mod categoric esenţa să încercăm un schimb de cursuri, de competenţe în a preda tinerilor studenţi şi sper să reluăm discuţiile privind acordul pentru recunoaşterea diplomelor între cele două ţări”, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, într-un discurs susţinut la Universitatea Bogdan Petriceicu Haşdeu din oraşul Cahul.

Şeful statului le-a oferit studenţilor o adevărată lecţie de reformă asupra a ceea ce ar trebui să facă Republica Moldova pentru a atinge prosperitatea: să adere la UE şi să facă toate eforturile pentru asta. Uneori, preţul va fi scump, dar merită, a spus Băsescu. „Vorbim despre Europa în care România este, dar nu este încă integrată. Nu privim la dumneavoastră de pe un postament. Una este să intri, dar alta este să fii şi integrat. Noi am intrat având un set de valori de bază. România are de evoluat foarte mult. Nu-mi aşez ţara undeva în nori. Nu suntem departe de dumneavoastră, dar vă spun ce ne desparte. Republica Moldova a stat pe loc, s-a lăsat singură într-o zonă gri, între UE şi spaţiu ex-sovietic fiind într-un balans care a dat senzaţia de indecizie. Este esenţial ca Moldova să-şi ia un drum ferm spre UE. Esenţa pentru Moldova este să continue. Nu este de nevoie de a afirma că vrei, trebuiesc făcute lucruri. Pentru ca Moldova să se apropie de UE, trebuie să-şi restructureze unele instituţii. Acest lucru trebuie făcut de politicieni cu generozitate, pentru că de multe ori ei pierd din avantajele unui sistem stătut. Trebuie să domine competiţia în economie, corecta utilizare a banului public în folos public. Sunt şi lucruri care ţin de fiecare. Acest lucru poate fi exprimat printr-un singur cuvânt: solidaritate. Un proces de reformă înseamnă de multe ori creşteri de preţuri, renunţarea la subvenţii, uncost mai mare pentru căldură. Românii au trecut prin ele, le-au suportat mai prost dispuşi, au strâns din dinţi pentru că au vrut să fie şi în NATO şi în UE.

Un punct important pe acest drum o constituie reforma în educaţie, a spus Băsescu: „Europa îşi bazează propria evoluţie pentru atingerea prosperităţii pe cea mai valoroasă pe care are pe creierele cetăţenilor pe care îi are, pe creşterea calităţii educaţiei. În momentul de faţă problema pe care ne-o punem este de a crea competenţe. Sistemul de educaţie de până acum a fost bazat pe transferul de cunoştinţe. Este prea puţin. Cunoştinţele care se predau sunt unele pe care le găseşti uşor pe internet. Esenţa sistemului de educaţie trebuie să fie aceea de a dobândi competenţe. Societăţile noastre de astfel de tineri au nevoie. Astăzi de prea multe ori un tânăr absolvent trebuie băgat într-un curs de calificare înainte de a fi integrat într-o societate comercială. A doua direcţie este legată de cercetare. Iar aceasta trebuie destinată aplicaţiilor practice, cu posibilitatea de a fi aplicată imediată în economie.”

Preşedintele Băsescu a lansat şi un avertisment: „Investiţiile străine nu vin cât timp Republica Moldova râmâne într-o zonă gri. Putem colabora foarte bine politic. Dorim să fim un susţinător fără rezerve al integrării în UE. Dorim ca Moldova să fie inclusă în pachetul Balcanilor de Vest când se va face integrarea. Nu avem succes deocamdată din cauza decalajului. Vom fi luaţi în consideraţie atunci când Republica Moldova va evolua suficient. Nu vrem să vă sufocăm, dar dacă doriţi România poate deveni un bun avocat în susţinerea politică în faţa structurilor de la Bruxelles.”

Pe final, Băsescu a făcut şi o precizare: „România este o ţară cu deplin respect faţă de independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldove. Dar nimeni nu ne poate convinge că noi avem alt sânge decât cetăţenii Republicii Moldova.”

Prezent la eveniment, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a dat dreptate lui Băsescu: „Reformele pe care trebuie să le facem vor fi dureroase. Dar dacă nu le facem, ne va costa scump. Eu cred că avem şansa să schimbăm lucrurile în Republica Moldova. Şi o facem pentru dumneavoastră, tinerii. Prea mult au suferit părinţii şi buneii dumneavoastră: colectivizare, gulaguri. Avem un sprijin important din partea României. Mulţumim, domnule preşedinte. Am discutat să avem un acord între Republica Moldova şi România de legalizare a forţei de muncă. Drumul nostru, domnule preşedinte, îl ştim. El e ghimpat şi trebuie să-l dezghimpăm.”

„În planul nostru de învăţământ avem două discipline: integrarea europeană şi politologie. Înţeleg că profesorul Băsescu ne-a oferit o lecţie la integrarea europeană, iar profesorul Ghimpu – la politologie. Aveţi posibilitatea să adresaţi întrebări”, le-a spus rectorul Universităţii,Andrei Popa. Iar unul din studenţi a avut o întrebare legată de studiile maritime, pe care le-a absolvit şi Băsescu. „Dacă există solicitări ca anul viitor să existe locuri la universităţile maritime din România, ele vor fi. Pentru câte locuri vreţi, La cea din Galaţi şi cele din Constanţa. Dacă iniţiaţi un proiect ca Academia Navală sau Universitatea Maritimă din Constanţa să aibă cursuri aici, nu cred că va fi o problemă”, a răspuns Băsescu.


Lasă un comentariu

Categorii